Als je gebeten wordt door een teek, kan dat nare ziektes veroorzaken waar je lang last van kunt houden. Bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.
Het is dus belangrijk dat je elke keer als je buiten hebt gespeeld in de tuin, het bos of op het gras, je kijkt of je niet bent gebeten. En ben je wel gebeten, dan moet de teek zo snel mogelijk verwijderd worden. Dat kan met de speciale tekenverwijderaar van Fonds Kind & Handicap.
Op deze pagina leer je goed waar je op moet letten!
Beertje gaat met zijn vader en moeder picknicken in het bos.
Beertje loopt op blote voeten. Is dat wel slim?
Teken leven net als muggen van bloed. De teek bijt zich vast in je huid en zuigt bloed uit je lichaam. Teken zien eruit als een klein plat spinnetje. Ze zijn echt piepklein, zo klein als een maanzaadje (0,5-3 mm). Je ziet ze bijna niet als ze over je huid lopen. Een teek die zich vast heeft gebeten lijkt op een moedervlekje, een wratje, een korstje of een kleine blauwe plek. De teek blijft in je huid vastgeklemd zitten. Na een paar dagen wordt hij dikker. Dat komt door het bloed dat hij dan heeft opgezogen. Dan is het een bruin of grijs bolletje zo groot als een doperwtje. Van een muggenbult krijg je vaak flinke jeuk, maar van een tekenbeet merk je meestal niks. Daarom is het belangrijk dat je jezelf goed controleert als je buiten hebt gespeeld in het gras of bos.
Naïm is al heel lang ziek. ‘Ik had vaak koorts toen ik 2 jaar was. Ik had de jaren daarna bijna iedere dag hoofdpijn en pijn in mijn gewrichten. Ik voelde me bijna altijd ziek en moe. Ik ging jaren lang bijna iedere week naar de huisarts. Mijn huisarts zag dat er iets mis was met mij, maar wist niet wat. Na heel veel onderzoeken is nu eindelijk bekend dat ik de ziekte van Lyme heb', vertelt Naïm in Kinderkrant Jong010.
Lees het verhaal van Naim
Sommige teken dragen een bacterie met zich mee. Bacterien zijn hele kleine levende wezens. Je kunt ze alleen zien met een microscoop. Bacteriën kunnen allerlei ziekten veroorzaken, bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.
Als je besmet bent met de ziekte van Lyme krijg je meestal rode huiduitslag in de vorm van een ring op de plek waar je bent gebeten. Je kunt ook een grieperig gevoel hebben, maar dit is niet altijd het geval!
Soms merk je niet dat je besmet bent geraakt. Dan kun je toch de ziekte van Lyme hebben. Je krijgt dan klachten, bijvoorbeeld pijn in je armen of benen, dubbelzien en flauwvallen. Daarom is het belangrijk dat als je buiten bent geweest in het gras of bos, je samen met een volwassene kijkt of je nergens bent gebeten.
Damian heeft de ziekte van Lyme. In Kinderkrant Jong010, waar Fonds Kind & Handicap elke maand een voorlichtingspagina heeft, vertelt hij zijn verhaal.
‘Ik was in juni 2006 op vakantie in Zuid-Frankrijk. Ik ben daar waarschijnlijk via een muggenbeet besmet geraakt. Die mug droeg de bacterie bij zich. Ik werd in augustus 2006 ziek. Ik kreeg keelontsteking. Ik was vanaf dat moment iedere maand ziek. Ik had vaak koorts. Ik was heel moe. Ik kon niet doen wat andere kinderen deden’, vertelt Damian.
Lees hoe Damian de ziekte van Lyme kreeg
Doe je mee met onze puzzelwedstrijd? Dan test je meteen hoeveel jij weet over teken en de ziekte van Lyme. Download en print de puzzel thuis uit. Als je hem helemaal hebt ingevuld stuur je hem naar ons op. Je mag de ingevulde puzzel ook scannen of er een foto van maken en ons mailen. Wie weet win jij een leuke goodiebag!
Maak de puzzel