Elk jaar worden in ons land ruim 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Ongeveer 25.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Daarvan houden 1.000 tot 2.500 mensen langdurig klachten, er zijn mensen die belanden zelfs in een rolstoel. Kinderen lopen meer risico. Om die reden zet Fonds Kind & Handicap zich in om de ziekte van Lyme te voorkomen.
Fonds Kind & Handicap heeft een makkelijke kaart waarmee je een teek kunt verwijderen. Deze 'Teek Out Card' is ongeveer zo groot als een bankpasje. Je kunt hem makkelijk bij je dragen of in je portemonnee bewaren. Je kunt hem maar hebben, want jaarlijks worden meer dan een miljoen Nederlanders onverwacht gebeten door een teek.
Doneer & ontvang de Teek Out Card
Damian: ‘Dokters konden niets voor mij doen omdat ze niet wisten wat ik had. Ik moest van de dokters rustig aan doen. Sommige mensen zeiden dat ik gewoon lui was. Ik vond dat heel vervelend. Ik bleef me moe en ziek voelen. Ik was 7 jaar toen ik bij een natuurarts kwam. Die arts deed testjes waaruit bleek dat het niet goed ging met mijn lichaam. Ik had bijna geen energie. Mijn nieren en darmen werkten daardoor niet goed.’
Ik heb iedere dag deze medicijnen nodig
Teken leven net als muggen van bloed. De teek bijt zich vast in je huid en zuigt bloed uit je lichaam. Teken zien eruit als een klein plat spinnetje. Ze zijn echt piepklein, zo klein als een maanzaadje (0,5-3 mm) en ze vallen nauwelijks op wanneer ze over je huid lopen. Een teek die zich vast heeft gebeten trekt zijn pootjes wat in en lijkt op een moedervlekje, een wratje, een korstje of een klein bloeduitstortinkje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een doperwtje. Waar een muggenbult meestal flinke jeuk veroorzaakt, merk je van een tekenbeet echter meestal niks.
Meer over de ziekte van Lyme
Lees hier het interview met Suzanne die op haar 19e tijdens een werkvakantie in een bos in Zweden werd gebeten door een teek. Nu, zeven jaar later, ondervindt ze hier nog steeds de enorme gevolgen van.
Lees het interview
Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze een mogelijke tekenbeet zo snel mogelijk melden. Ga met kinderen in gesprek over dit onderwerp. Om het onderwerp leuk te maken hebben we een kidspagina gemaakt. Hier vind je o.a. een leuk en informatief tekenfilmpje, verhalen van kinderen die de ziekte van Lyme hebben opgelopen en een puzzel.
Ga naar de kidspagina