Ben je gebeten door een teek? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Gebruik daarbij nooit alcohol, jodium, olie of andere middelen. Doe het voorzichtig, zonder dat je de teek plet of beschadigt. De teek kun je er met een speciale tekentang, een (teken)pincet met scherpe punt of een tekenkaart uittrekken. Lees bij een tekenverwijderaar altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Ontsmet het beetwondje en noteer in je agenda de datum en de plaats van de tekenbeet.
Haal je de teek binnen 24 uur uit de huid? Houd de plek waar de teek gebeten heeft dan nog zo’n drie maanden in de gaten. Een klein rood plekje op de plek van de beet is een normale reactie van de huid. Ga naar de huisarts als jij of je kind een van de volgende klachten krijgt:
Zit de teek langer dan 24 uur in de huid? Overleg dan in ieder geval met je huisarts of behandeling gewenst is.
Er bestaan heel veel verschillende klachten die bij de ziekte van Lyme kunnen horen. Deze klachten kunnen echter óók bij andere ziektes voorkomen. De ziekte van Lyme wordt daardoor vaak aangezien voor een andere ziekte zoals migraine, reuma, MS of ME. Met gevolg dat patiënten vaak de verkeerde diagnose en daardoor een verkeerde behandeling krijgen, soms met ernstige gevolgen.
Voor meer informatie over de ziekte van Lyme verwijzen we graag naar de site van de RIVM.
Deel dit artikel: