Wanneer je coeliakie hebt, kun je niet tegen gluten. Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen, zoals tarwe. Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het slijmvlies van de dunne darm. Maar niet alleen in de darm, overal in het lichaam kan deze ziekte zich uiten. Coeliakie is niet hetzelfde als glutenallergie of glutenintolerantie. Coeliakie is een auto-immuunziekte.
Teveel om op te noemen. Gluten zitten in de meeste granen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst, dus ook in brood, croisants, koekjes, gebak en pizza. Maar ook haver is vaak besmet met gluten en ook in zuivel of bijvoorbeeld klei kunnen gluten zitten.
Het is nog onbekend wat de precieze oorzaak van coeliakie is. Waarschijnlijk wordt coeliakie veroorzaakt door een combinatie van genetische (erfelijke) en omgevingsfactoren.
De verschijnselen verschillen per persoon en variëren van geen of vage klachten tot heel heftige klachten.
Klachten die kunnen wijzen op coeliakie zijn:
Meer vage klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, een algeheel gevoel van ziek zijn of hoofdpijn kunnen ook voorkomen.
Om te weten of iemand coeliakie heeft, kan de huisarts met een bloedtest vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Wanneer er antistoffen in het bloed zitten of er een andere reden is om aan coeliakie te denken, wordt verwezen naar een maag-darm-leverspecialist.
Coeliakie is (nog) niet te genezen. De behandeling bestaat uit het volgen van een glutenvrij dieet.
Chiem en Jeanine hebben coeliakie. Lees hun verhaal!
Deel dit artikel: