close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2024

Sudem is slechtziend en kleurenblind

 

ROTTERDAM – Sudem (11) is slechtziend. In Nederland zijn ongeveer 3.000 kinderen slechtziend of blind. Iemand is slechtziend als hij of zij minder dan 30 procent ziet. ‘Ik ben geboren met een beperking aan mijn ogen. Ik kan daardoor slecht zien. Ik kan ook geen kleuren zien.’

 

Tekst: Suzanne Huig

Foto's: Peter Snaterse

‘Ik zie ongeveer 25 procent. Ik kan dingen op een afstand van een paar meter niet goed zien. Ik zie de dingen dichtbij een beetje wazig. Ik zie vlekken in plaats van details. Ik kan bijvoorbeeld wel iemand zijn gezicht zien. Maar ik zie niet of iemand een sieraad draagt’, legt Sudem uit.
 

Sudem (600 x 400 px) (2).png

Geen kleuren zien


‘Ik ben ook kleurenblind. Ik zie alles in witte, grijze en zwarte tinten. Ik weet niet hoe kleuren eruitzien omdat ik nooit kleuren heb gezien. Ik ben wel benieuwd hoe alles er in kleur uitziet. Maar ik ga waarschijnlijk nooit kleuren kunnen zien’, vertelt Sudem.
 

Ogen beschermen


Sudem: ‘Licht doet pijn aan mijn ogen. Ik zie witte vlekken als er licht in mijn ogen schijnt. Ik kan dan niets zien. Ik draag daarom buiten altijd een bril met donkere glazen om mijn ogen te beschermen tegen licht. Ik draag binnen een bril met speciale glazen die mijn ogen beschermen tegen het licht van lampen. Ik heb daardoor minder last van het licht.’

 

Hulpmiddelen op school


‘Ik heb op school hulpmiddelen. Hulpmiddelen zijn dingen die ik gebruik om iets gemakkelijker te kunnen doen. Ik heb bijvoorbeeld een speciale tafel. Ik kan mijn tafel omhoog zetten zodat de spullen op mijn tafel dichter bij mijn gezicht liggen. Ik kan de spullen daardoor beter zien. Ik heb ook een vergrootglas. Ik gebruik mijn vergrootglas als ik kleine letters wil lezen. Ik gebruik in de klas soms ook een speciale computer om teksten te vergroten. Ik heb in de klas ook een iPad waarop ik teksten kan lezen en opdrachten kan maken. Ik kan op mijn iPad makkelijk letters vergroten als ik iets niet kan lezen’, vertelt Sudem.
 

Sudem (600 x 400 px).png

 

Meekijken via een scherm


‘Ik heb op mijn tafel een scherm met daarop een camera staan. Die camera filmt wat er in de klas gebeurt. Ik zie op het scherm wat de camera filmt. Ik kan de camera besturen. Ik kan de camera bijvoorbeeld op mijn juf of op het schoolbord richten. Ik kan de lessen daardoor goed volgen’, legt Sudem uit.

 

Sudem (600 x 400 px) (4).png

 

Nooit alleen of buitengesloten


‘Ik voel me anders dan mijn klasgenoten. Ik kan dingen niet die voor mijn klasgenoten heel makkelijk zijn. Ik kan bijvoorbeeld geen bordspel spelen omdat ik de details van een spel niet kan zien. Mijn klasgenoten zijn gelukkig heel lief voor mij. Ze helpen mij als ik hulp nodig heb. Ik voel me dankzij mijn klasgenoten nooit alleen of buitengesloten. Ik ben daar heel blij mee’, vertelt Sudem.

 

Zelfvertrouwen door mijn vader


‘Mijn vader heeft dezelfde beperking als ik. Hij is mijn voorbeeld. Hij heeft mij geleerd dat ik alles kan proberen. Ik kan daardoor ontdekken wat ik allemaal zelf kan. Ik heb al ontdekt dat ik heel veel kan. Ik heb door mijn vader zelfvertrouwen gekregen’, zegt Sudem trots.

 

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Sudem(450 x 650 px).png

Deel dit artikel: