close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting · 2024

Zussen Jolie en Esmée



ROTTERDAM – Zussen Jolie (12) en Esmée (9) hebben astma. Jolie: ‘Astma is een ziekte aan je longen. We voelen ons niet ziek. We zijn alleen sneller benauwd doordat we astma hebben.’

 

Tekst: Suzanne Huig

Foto's: Peter Snaterse


Je lichaam heeft zuurstof nodig. Je longen halen zuurstof uit de lucht. De lucht die je inademt, gaat via je luchtpijp naar je 2 longen. In je longen gaat de lucht door kleine buisjes. Die buisjes geven de lucht door aan kleine blaasjes. Die blaasjes zorgen ervoor dat de zuurstof in je bloed terechtkomt. Je bloed stroomt door je lichaam en brengt zo je zuurstof rond. ‘Als je astma hebt, zijn je longen een beetje ontstoken. Je kunt daardoor soms minder goed ademen. Je voelt je dan benauwd’, legt Jolie uit.
 

Jolie en Esmee   (600 x 550 px) (1).png

Gevoelige longen


‘Ontstoken longen zijn heel gevoelig. Onze longen kunnen daardoor minder goed tegen bijvoorbeeld stof, rook, planten of haren van dieren. Ik krijg bijvoorbeeld het gevoel dat ik geen adem kan halen als ik in een stoffige ruimte ben’, zegt Esmée. Jolie: ‘Mijn longen zijn ook gevoeliger voor inspanning. Ik heb bijvoorbeeld last van mijn astma als ik traploop of sport.’


 

Medicijnen innemen


‘We gebruiken medicijnen zodat we minder last hebben van onze astma. We ademen de medicijnen in met een puffer. De medicijnen komen daardoor gelijk in onze longen terecht’, legt Esmée uit. Jolie: ‘Ik neem iedere ochtend en iedere avond medicijnen in. Ik neem extra medicijnen in als ik moeite heb met ademhalen.’ Esmée: ‘Ik neem alleen medicijnen in als ik moeite heb met ademhalen.’

 

Jolie (600 x 400 px).png

Esmée laat haar inhalator zien.
 

 

Doktersbezoek en fysiotherapie


Esmée: ‘We gaan 3 keer per jaar naar het ziekenhuis. De dokters kijken dan hoe onze longen werken en of de medicijnen nog goed werken.’ Jolie krijgt ieder week fysiotherapie om beter met haar astma om te leren gaan. ‘Ik oefen bij de fysiotherapie om zo goed mogelijk adem te halen. Ik oefen bijvoorbeeld om dieper vanuit mijn buik adem te halen. Ik kan daardoor steeds langer traplopen of sporten zonder benauwd te worden’, vertelt ze.

 

Allergisch voor noten en pinda’s


De zussen zijn allebei ook allergisch voor noten en pinda’s. ‘We krijgen uitslag en zwellingen als we de producten binnenkrijgen’, zegt Esmée. Jolie: ‘We proberen ervoor te zorgen dat we de producten niet binnenkrijgen. We kijken bijvoorbeeld altijd op de verpakking van een product wat erin zit. We hebben allebei een EpiPen voor als we toch iets binnenkrijgen waarvoor we allergisch zijn. Een EpiPen is een spuit die je in je been kunt prikken als je een allergische reactie krijgt. De spuit brengt een stofje in je lichaam dat ervoor zorgt dat de allergische reactie stopt.’
 

 

Jolie en Esmee  (600 x 400 px).png

EpiPennen

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Jolie en Esmee (450 x 650 px).png

Deel dit artikel: