Helaas maakt elke klas het wel eens mee: één of twee kinderen zijn nét even anders dan de rest en worden de dupe van pestgedrag. Anders zijn is niet altijd makkelijk, zeker niet als dat komt door je handicap. Je kunt als kind in hele moeilijke situaties terecht komen, van onschuldige plagerijtjes tot heel veel erger. Fonds Kind & Handicap heeft daarom een bijzondere workshop ontwikkeld voor groep 6 t/m 8 van de basisschool waarin kinderen leren op een positieve manier met elkaar om te gaan! Voor het schooljaar 2020-2021 geven we 20 workshops t.w.v. €300 gratis weg!
Fonds Kind & Handicap vindt het belangrijk dat er meer begrip en acceptatie komt voor kinderen die een handicap hebben. Daar werken we actief aan door basisscholen de workshop ‘Debiel’ aan te bieden, geschikt voor groep 6, 7 en 8. In samenwerking met regisseur Dewi Reijs heeft Fonds Kind & Handicap deze bijzondere workshop ontwikkeld over anders zijn en omgaan met kinderen met een handicap.
De workshop is ontwikkeld rondom de film 'Debiel'. De titel slaat op de mensen om de hoofdpersoon heen die zich ‘debiel’ gedragen. De hoofdrolspeelster, Rahina Güngor, is namelijk verstandelijk gehandicapt. In de film is te zien hoe zij achter de schermen van een modeshow terecht komt en uiteindelijk uitgroeit tot een fashion icoon. De film speelt met vooroordelen over verstandelijk gehandicapten en de excentrieke personages in de modewereld: wie is hier nu eigenlijk gek?
Nadat de klas de film heeft gezien gaan de leerlingen op een speelse manier aan de slag met de vraag: “Wanneer voel je je anders dan de rest?”. Er wordt aandacht besteed aan hoe je op een positieve manier met elkaar kunt omgaan aan de hand van een drama les waarin de leerlingen zelf actief meedoen. Kinderen spelen een rol en kruipen in de huid van iemand anders. Met name de sociaalâ€emotionele vaardigheden van de leerlingen worden aangesproken tijdens de workshop, zoals omgaan met jezelf en met de mensen om je heen.
De workshop sluit aan bij de kerndoelen van het Primair Onderwijs, zoals Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie:
Deel dit artikel: