Tekst en foto's: Suzanne Huig
‘Mijn moeder vond mij bewusteloos in mijn bed. Ik ben toen naar het ziekenhuis gebracht. Dokters hebben in het ziekenhuis een röntgenfoto van mijn hoofd gemaakt. Een röntgenfoto is een foto van de binnenkant van je lichaam. Dokters zagen op de röntgenfoto dat ik veel bloed in mijn hoofd had. Een ader in mijn hoofd lekte. Ik had daardoor een bloeding in mijn hoofd. De dokters hebben mij gelijk geopereerd omdat ik anders dood kon gaan’, vertelt Djairo.
‘Een stukje van mijn hersenen is kapot door de bloeding. Ik heb daardoor moeite met sommige dingen. Ik vind het bijvoorbeeld lastig om me te concentreren. Ik ben snel afgeleid als er iets om mij heen gebeurt. Ik vind het ook lastig om meerdere dingen tegelijkertijd te onthouden. Ik vergeet dan dingen. Mijn hersenbeschadiging heeft ook invloed op mijn emoties. Ik kan bijvoorbeeld ineens boos of verdrietig worden’, vertelt Djairo.
Djairo: ‘Mijn klasgenoten begrepen eerst niet dat ik ineens boos of verdrietig kan worden. Ze vonden het raar dat mijn emoties ineens konden veranderen. Ik heb daarom een spreekbeurt gehouden over mijn aandoening. Mijn klasgenoten begrijpen nu beter hoe mijn hersenen werken. Ik vind dat fijn.’
‘Mijn school houdt rekening met mijn hersenletsel. Ik krijg iets minder huiswerk dan mijn klasgenoten. Ik krijg geen huiswerk als ik een spreekbeurt moet oefenen of voor een toets moet leren. Ik kan me dan helemaal concentreren op mijn spreekbeurt of toets. Ik krijg de leerstof voor een toets ook iets eerder dan mijn klasgenoten. Ik heb daardoor meer tijd om me voor te bereiden op een toets’, vertelt Djairo.
‘Ik heb door de operatie een litteken op mijn hoofd. Op de plek van het litteken groeit geen haar meer. Ik heb daardoor een kale streep op mijn hoofd. Ik vind dat niet fijn. Ik heb daardoor soms het gevoel dat ik anders ben. Ik wil niet anders zijn. Ik kan door een speciale behandeling nieuwe haren op de kale plek krijgen als ik 18 jaar ben. Dat lijkt mij fijn’, zegt Djairo.
Djairo: ‘Ik heb een litteken op mijn hoofd door de operatie."
Djairo maakt zijn schoolwerk op een laptop.
Deel dit artikel: