close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2025

ROTTERDAM – Lisanne (13) is geboren met hartafwijkingen. Lisanne: ‘Mijn lichaam kleurde steeds vaker blauw. Mijn ouders zijn daarom met mij naar het ziekenhuis gegaan toen ik 10 weken oud was. Dokters kwamen er toen achter dat ik 7 complexe hartafwijkingen heb.’

 

Tekst: Suzanne Huig

Foto's: Arjen Jan Stada
 

‘Je hart pompt je bloed door je lichaam. Je bloed vervoert zuurstof en voeding naar alle delen van je lichaam. Mijn lichaam kleurde blauw omdat mijn hart te langzaam pompte. Mijn lichaam kreeg daardoor te weinig zuurstof. Ik ben meerdere keren geopereerd om mijn hart goed te kunnen laten werken. Ik heb daardoor een litteken op mijn borst’, legt Lisanne uit.

 

Organen aan de verkeerde kant

 

Lisanne: ‘Mijn organen in mijn borstkas en mijn buik liggen aan de verkeerde kant van mijn lichaam. Mijn hart zit bijvoorbeeld rechts van mijn borstkas. Bij gezonde mensen ligt hun hart links van hun borstkas. Ik heb er geen last van dat mijn organen aan de verkeerde kant van mijn lichaam liggen.’

 

Lisanne (600 x 500 px).png

 

Lisanne laat met een pop zien waar bij gezonde mensen hun hart ligt.

Medicijnen en controles


‘Ik moet iedere dag medicijnen innemen. Die medicijnen verdunnen mijn bloed. Mijn bloed kan daardoor beter door mijn lichaam stromen. Ik kan leven met mijn hartafwijkingen. Ik moet wel 2 keer per jaar naar het ziekenhuis. Dokters controleren dan of mijn hart nog goed werkt’, vertelt Lisanne.


Een pacemaker


Lisanne: ‘Ik was de laatste jaren steeds vaker moe en had meer moeite om mee te kunnen spelen tijdens gymlessen en pauzes. Ik heb daarom een pacemaker gekregen. Een pacemaker is een apparaatje dat je hartritme kan regelen. Mijn pacemaker zit onder mijn hart. Mijn pacemaker geeft een stroomschokje aan mijn hart als mijn hart langzamer pompt. Het apparaatje geeft mijn hart dan eigenlijk een seintje dat het harder moet werken. Ik krijg daardoor meer energie.’


Begrip en rekening houden


‘Ik voel me goed. Je ziet niet aan mij dat ik hartafwijkingen heb. Ik vind het wel fijn als mensen weten dat ik hartafwijkingen en een pacemaker heb. Mensen kunnen dan begrijpen waarom ik soms moe ben en daar rekening mee houden’, zegt Lisanne.

 

Lisanne (600 x 500 px) (1).png
 

Lisanne: ‘Ik let altijd op dat er geen harde dingen tegen mijn borst aankomen die mijn pacemaker kunnen beschadigen.’
 

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Lisanne  (450 x 650 px).png

Deel dit artikel: