Elke maand vertelt een kind met een beperking zijn verhaal namens Fonds Kind & Handicap in Kinderkrant Jong010. Deze krant biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.
Tekst en foto's Suzanne Huig
Jeanine laat glutenvrije producten zien die zij lekker vindt
‘Ik ging 5 jaar geleden naar de dokter omdat ik niet meer groeide. Een kinderarts heeft mij toen onderzocht. Hij ontdekte dat ik coeliakie heb. Ik groeide niet meer omdat mijn darmen door de ziekte niet meer goed werkten. Mijn darmen konden geen voedingsstoffen meer uit mijn eten halen. En zonder voedingsstoffen kun je niet groeien’, zegt Jeanine.
‘Je eten gaat via je maag naar je darmen. Je darmen halen de goede stofjes uit je eten zodat je gezond blijft en groeit. Je afweersysteem beschermt je lichaam tegen ziektes. Mijn afweersysteem denkt dat gluten gevaarlijk is terwijl dat niet zo is. Mijn afweersysteem gaat hard werken om mijn lichaam te beschermen als ik gluten eet. Mijn darmen worden dan kapotgemaakt en kunnen niet meer goed werken. Ik kan daardoor ziek worden, erge buikpijn krijgen of niet meer groeien’, legt Jeanine uit.
Jeanine: ‘Ik eet geen gluten meer sinds ik weet dat ik coeliakie heb. Gluten is een eiwit dat in granen zit. Gluten zit bijvoorbeeld in boterhammen, taart en koekjes. Ik was verdrietig toen ik net wist dat ik geen gluten meer mocht eten. Ik vond het niet fijn dat ik niet iedere traktatie op school kon eten. Ik ben er nu aan gewend dat ik niet alles kan eten. Er zijn gelukkig heel veel koekjes, chips en snoepjes die glutenvrij zijn. Steeds meer klasgenoten houden rekening met mij als ze trakteren. Ze hebben voor mij dan een glutenvrije traktatie. Dat vind ik heel fijn.’
'Ik ben blij dat er glutenvrije chips zijn'
Jeanine heeft haar eigen airfryer. Hier gaan nooit producten in met gluten.
‘Ik kan al ziek worden als ik maar een klein beetje gluten in mijn lichaam krijg. Ik moet daarom heel goed opletten. Producten met gluten mogen niet in de buurt komen bij mij en mijn eten en drinken. Mama kan mijn eten niet maken in een pan waarmee ze iets met gluten heeft gemaakt. En niemand mag bijvoorbeeld mijn eten, bord of glas aanraken als hij of zij iets heeft aangeraakt waar gluten in zit. Ik heb thuis een aparte kast en vriezer waarin mijn eten ligt. Ik mag alles wat daarin ligt eten. Ik kijk heel goed op een verpakking als ik ergens anders iets te eten of drinken pak. Op een verpakking staat meestal een speciaal teken als het glutenvrij is’, vertelt Jeanine.
Lees hier ook het verhaal van Chiem.
Wat is coeliakie?
Deel dit artikel: